Kategorier
Korrekturlæsning

Fordi at – Rigtigt eller forkert?

For det første vil jeg sige, at der kan være gode grunde til at undgå “at” efter “fordi”. For mange mennesker opfatter det som forkert, men der er mig bekendt ikke mange, som vil hævde, at det er forkert ikke at have “at” efter “fordi”.

Men er det forkert? Det korte svar er nej. For det første er det så udbredt i talesproget, at vi nok må erkende, at det er en fast del af vores sprog. Desuden kan man se forbindelsen “fordi at” i mange skrifter gennem historien.

fordi-atAlligevel sletter jeg altid “at” efter “fordi”. For på denne måde er der ikke nogen, som opfatter det som forkert. Det giver en bedre kommunikation, når læseren ikke begynder at undre sig over forbindelsen – eller endnu værre: Lader sig irritere af den.

Komma

Problemet med “fordi at” er også, at kommaet ofte kommer til at stå forkert. Mange tænker, at kommaet nok skal sættes før “at”, hvilket er forkert. For ledsætningen begynder med ordet “fordi”. Så hvis man sætter grammatisk komma i en sætning med “fordi”, så skal kommaet komme før “fordi”.