Gennem min undervisning i psykologi har jeg samlet flere forskellige definitioner på ‘intelligens’. Det er op til læseren at vurdere, hvilken intelligensdefinition der er mest fornuftig. Men sikkert er det, at man ikke finder to eksperter, der er helt enige om, hvad intelligens egentlig er. – Og skulle du være én af dem, som skal til eksamen i psykologi, så bør du også vide, at der ikke findes én rigtig definition. Det handler mere om at kunne diskutere det på et videnskabeligt niveau.
Her er nogle af de typiske definitioner på intelligens:
Evnen til at ræsonnere – bl.a. ved at drage konklusioner baseret på tidligere erfaringer
Forstand, tænkeevne, evne til omstilling, forstå årsagssammenhænge.
Et mål for succes i livet
Det man måler i IK-tests
Forstand, tænkeevne, skarpsindighed, fornuft og snilde
Summen af menneskets mentale evner
Hjernens evne til at indsamle, lagre og anvende viden
IQ historisk
Den første, som lavede en egentlig IQ-test, var Alfred Binet (1857 – 1911). I dette link kan du se nogle gode eksempler på, hvad sådan en test indeholder.
I dag ser man dog oftere psykologer bruge andre former for IQ-test. Fx bruges Wechslers (1896-1981), som udskiller sig fra de andre, fordi han inddrager forhold som personlighed, interesse og koncentrationsevne.
Wechslers mest kendte tests hedder WISC og WAIS. Det første står for “Wechslers Intelligence Scale for Children”, og det andet står for “Wechslers Adult Intelligence Scale”.
En anden person, som ofte bliver nævnt i forbindelse med intelligens, er Howard Gardner (1943). Han mener, at man kan tale om syv forskellige typer intelligens: Den verbale (dvs. sproglige), den Musikalske, den logisk-matematiske, den rumlige, den kropslige, den intrapsykiske og den interpsykiske.
Han udskiller sig fra mange andre ved at inddrage det musikalske og kropslige + de to sidste, som handler om evnen til at forstå sig selv (intrapsykisk) og evnen til at forstå andre (interpsykisk).
Intelligens og arvelighed
Et af de største debatemner inden for emnet er ‘intelligens og arvelighed’. Er intelligens medfødt? I filmen herunder kan du se en spændende introduktion til emnet: